خوردن پنیر در وعده صبحانه؛ مفید یا مضر؟
به گزارش رزنیوز، بسیاری از کانالهای تلگرامی و صفحههای اینستاگرامی ادعا میکنند که خوردن پنیر در وعده صبحانه نه تنها فایدهای ندارد، بلکه باعث کاهش انرژی، کندی در یادگیری و کاهش تمرکز ذهن میشود. حتی بعضی از آنها توصیه میکنند بهترین زمان مصرف پنیر شبها و در وعده شام است و آن هم به شرطی که با گردو، زیره، سیاهدانه و … خورده شود. اما آیا چنین توصیههایی پشتوانه علمی دارند یا بیشتر شایعاتی هستند که در فضای مجازی دست به دست میشوند؟
همشهری آنلاین در گزارشی نوشت: اما متخصصان تغذیه نظر دیگری دارند. به گفته آنها، پنیر یکی از مواد غذایی پرمصرف و ارزشمند در وعده صبحانه است که نه تنها باعث کاهش تمرکز نمیشود، بلکه با داشتن پروتئین و کلسیم بالا میتواند نقش مهمی در بهبود عملکرد ذهنی و ایجاد احساس سیری داشته باشد. زهرا امیراولاد، کارشناس تغذیه و رژیمدرمانی در این باره به همشهریآنلاین میگوید: «پروتئین موجود در پنیر برخلاف ادعای رایج، به کندی هضم میشود و درنتیجه قند خون را در سطح متعادل نگه میدارد. این ویژگی به تمرکز و کارآیی بیشتر در ساعات ابتدایی روز کمک میکند. در بسیاری از کشورها – از اروپا گرفته تا خاورمیانه – نان و پنیر یکی از پایههای اصلی صبحانه است و تا امروز هیچ مطالعه معتبر علمی نشان نداده که مصرف آن در صبح موجب افت توان ذهنی یا یادگیری شود.»
این متخصص تغذیه ادامه میدهد: «پنیر – به خصوص پنیرهای کارخانهای – نه تنها در وعده صبحانه مفید است، بلکه ترکیب آن با مغزی مثل گردو یا سبزیجاتی مثل سبزی خوردن، گوجه یا خیار، اثربخشیاش را افزایش هم میدهد و توصیهای است که هم ریشه در طب سنتی دارد و هم از نگاه تغذیه مدرن منطقی است. گردو به خاطر داشتن اسیدهای چرب مفید و آنتیاکسیدانها، ارزش غذایی وعده صبحانه را افزایش میدهد و میتواند همراه خوبی برای پنیر باشد. همچنین خوردن پنیر با سبزی خوردن، گوجه یا خیار هم باعث میشود وعده صبحانه متعادلتر و سرشار از فیبر و ویتامین شود.»
به گفته این کارشناس، «برخلاف شایعات منتشرشده در فضای مجازی، پنیر در وعده صبحانه نه تنها مضر نیست بلکه بخشی از یک رژیم غذایی سالم به شمار میآید. چون هم منبع خوب پروتئین باکیفیت است و به حفظ عضله و سیری طولانیمدت کمک میکند، هم سرشار از کلسیم است و برای سلامت استخوان و دندان فایده دارد و هم به دلیل داشتن ویتامینهای گروه B، به سوختوساز بدن و کارکرد سیستم عصبی کمک میکند.»
در خوردن پنیر زیادهروی نکنید
با این حال نکته مهم از نظر کارشناسان، انتخاب نوع پنیر و میزان مصرف آن است. امیراولاد در این باره میگوید: «بسیاری از پنیرهای صنعتی موجود در بازار نمک بالایی دارند که مصرف بیش از حدشان میتواند برای افراد مبتلا به فشار خون بالا مشکلساز شود. همچنین پنیرهای پرچرب کالری زیادی دارند و اگر بیرویه مصرف شوند احتمال افزایش وزن وجود دارد. به همین دلیل توصیه متخصصان این است که افراد به ویژه کسانی که مشکلات قلبیـعروقی یا اضافه وزن دارند، از پنیرهای کمنمک و کمچرب استفاده کنند. اگر هم پنیری خریدید که شور استف خودتان در خانه میتوانید آب نمکش را دور بریزید و هر ۸ تا ۱۲ ساعت یک بار آب آن را عوض کنید تا تا شوری پنیر کاملا گرفته شود.»
در عین حال کارشناسان تاکید دارند که بیش از یکی دو روز، پنیر را در آب نگذارید. چون بافت پنیر بسیار نرم است و له میشود. درضمن اگر پنیر را به مدت طولانی در آب بدون نمک نگه دارید، احتمال کپکزدگی و فاسد شدن آن بالا میرود. برای نگهداری طولانی بهتر است بعد از کمنمک کردن، دوباره آن را در محلول آبنمک رقیق بگذارید. مگر آن که بخواهید پنیر را سریع مصرف کنید و در کمتر از یک هفته تمام شود.
درمجموع خوب است بدانید که اگر در وعده صبحانه مقدار متعادلی پنیر سفید کارخانهای مصرف کنید (مثلاً همراه با نان سبوسدار، گردو، سبزی خوردن یا گوجه و خیار)، نهتنها ضرری ندارد بلکه برای سلامت مفید هم هست. مشکل فقط زمانی پیش میآید که مصرف بیرویه یا یکطرفه باشد و تنوع غذایی رعایت نشود.
۲۳۳۲۳۶