کشف جهش ژنتیکی نادر که به افراد امکان میدهد شبها فقط چهار ساعت بخوابند

کمبود خواب با پیامدهای منفی فراوان مثل احساس کندی و فراموشی تا افزایش خطر مشکلات قلبی همراه است. میزان خواب مورد نیاز ما با افزایش سن تغییر میکند. بیشتر بزرگسالان برای عملکرد بهتر به حدود ۷ تا ۹ ساعت خواب در شب نیاز دارند؛ اما به نظر میرسد کسانی که از مزیت خواب کوتاه طبیعی بهرهمند هستند، با خواب کمتر هم عملکرد خوبی دارند.
افراد با ویژگی خواب کوتاه طبیعی بهطورمعمول به حدود چهار تا شش ساعت خواب در شب نیاز دارند. نه تنها این افراد با خواب کمتر از سایر افراد همچنان عملکرد خوبی دارند، بلکه بر اساس پژوهش جدید، اگر بیشتر از ساعات معمول خود بخوابند، احساس بدتری خواهند داشت.
بیشتر بخوانید:
بررسیهای قبلی چهار ژن مرتبط با خواب کوتاه و پنج جهش مربوط به این ژنها را شناسایی کردند. جهش جدید شناساییشده روی یک ژن پنجم به نام Sik3 تأثیر میگذارد که پیشتر با خوابآلودگی مرتبط بوده است. پژوهشگران این جهش را با دادن آن به موشهای آزمایشگاهی آزمایش کردند و دریافتند که موشهای دارای این جهش به طور میانگین ۳۱ دقیقه کمتر از موشهای بدون جهش خوابیدهاند و پس از یک دوره محرومیت از خواب که توسط پژوهشگران با دستکاری ملایم موشها ایجاد شد، ۵۴ دقیقه کمتر خوابیدند.
موشها معمولاً حدود ۱۲ ساعت در روز میخوابند که بسیار بیشتر از انسانهاست، بنابراین این کاهش خواب جدید تا ۵۴ دقیقه که دراثر جهش مشاهده شده، کمتر از چیزی است که در انسانهایی با الگوهای خواب طبیعی کوتاه مشاهده میشود. پژوهشگران اشاره کردند که این امر ممکن است به دلیل این باشد که موشها معمولاً خواب تکهتکهتری نسبت به انسانها تجربه میکنند یا احتمال میرود ناشی از درونزایی نژاد موشهای بهکاررفته در آزمایش بوده باشد.
پژوهشگران همچنان باید نکات بیشتری را در مورد ژنتیک افراد ابرکمخواب و قدرت فوقالعاده شبانه آنها بیاموزند. یافتههای جدید نشان میدهند که Sik3 هدف درمانی امیدبخشی است که میتوان برای بهبود کارایی و رضایت از خواب مورد بررسی قرار داد.
پژوهشگران یافتههایشان را ۵ مه در نشریه PNAS منتشر کردند.