اخبار سلامت

هزینه نگهداری تجهیزات تصویربرداری از خرید آن‌ها پیشی گرفت

هزینه نگهداری تجهیزات تصویربرداری از خرید آن‌ها پیشی گرفت

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری رز نیوز به نقل از تسنیم، صلواتی‌پور در نشست خبری روز جهانی رادیولوژی، با اشاره به نقش پنهان اما حیاتی رادیولوژیست‌ها و کارشناسان این رشته اظهار کرد: بیماران معمولاً ارتباط مستقیمی با بخش رادیولوژی ندارند و تنها با یک برگه گزارش مواجه هستند؛ در حالی که پشت هر تصویر، یک زندگی جریان دارد و اشتباه در تشخیص می‌تواند زندگی فرد را دچار تلاطم کند.

وی با اشاره به تحولات رادیولوژی از حوزه تشخیص صرف به حوزه درمان افزود: امروزه بسیاری از مداخلات پزشکی مانند تخلیه آبسه یا درمان آنوریسم‌های عروقی، بدون نیاز به جراحی‌های باز و با بی‌حسی موضعی، تحت هدایت تجهیزات تصویربرداری انجام می‌شود که این امر میزان عوارض و هزینه‌های بیمار و نظام سلامت را به‌شدت کاهش داده است.

عضو کمیسیون ماده 20 وزارت بهداشت با اشاره به مشکلات تأمین تجهیزات سرمایه‌ای گفت: قیمت تجهیزات پزشکی رشد سرسام‌آوری داشته است؛ به‌گونه‌ای که بودجه‌ای که زمانی برای خرید 100 دستگاه تصویربرداری کفایت می‌کرد، اکنون پاسخگوی خرید کمتر از 10 دستگاه است. دغدغه اصلی ما در گذشته نوسازی دستگاه‌ها بود، اما امروزه حفظ و نگهداری تجهیزات موجود به چالشی جدی تبدیل شده است. برای مثال، خرید یک قطعه کوچک برای دستگاهی که در سال 1399 حدود 4.8 میلیارد تومان خریداری شده بود، اخیراً نزدیک به 9 میلیارد تومان هزینه داشته است.

وی در خصوص آمار تجهیزات نصب‌شده در واحدهای تابعه وزارت بهداشت تصریح کرد: در حال حاضر 56 دستگاه سی‌تی‌اسکن فعال (با شاخص 6.5 دستگاه به ازای هر یک میلیون نفر) و حدود 226 دستگاه MRI (با شاخص 2.4 دستگاه به ازای هر یک میلیون نفر) در مراکز دولتی فعال است. این آمارها شامل مراکز خصوصی، خیریه و نهادهای نظامی نمی‌شود. با این وجود، شاخص‌های ما نسبت به استانداردهای جهانی، مانند کشورهای اروپایی یا ژاپن، پایین‌تر است.

صلواتی‌پور تأکید کرد: تعرفه‌های خدمات پزشکی به‌صورت ریالی دریافت می‌شود، در حالی که تجهیزات و قطعات به‌صورت دلاری خریداری می‌شوند و این ناترازی، تداوم خدمت‌رسانی را با مشکل مواجه می‌کند.

وی با انتقاد شدید از پدیده «خودارجاعی» در برخی بخش‌های بالینی تصریح کرد: فرد ارائه‌دهنده خدمت نباید تجویزکننده آن باشد. برخی پزشکان بالینی خود اقدام به انجام تصویربرداری (به‌ویژه سونوگرافی) و دریافت هزینه آن می‌کنند که این امر علاوه بر ایجاد تعارض منافع، می‌تواند به خطاهای تشخیصی و تحمیل هزینه‌های اضافی به بیمار منجر شود. وزارت بهداشت باید قاطعانه با این موضوع برخورد کند.

عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی همچنین به چالش‌های آموزش پزشکی اشاره کرد و گفت: افزایش ظرفیت پذیرش دستیار بدون متناسب‌سازی آن با تعداد اعضای هیئت علمی و تجهیزات بیمارستان‌های آموزشی، کیفیت آموزش را تحت تأثیر قرار می‌دهد و در نهایت، زیان اصلی متوجه بیماران در مناطق محروم خواهد شد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: با وجود تمام مشکلات، نظام درمان ایران در حوزه دسترسی به خدمات و سرعت انجام فرآیندهایی مانند MRI، در مقایسه با صف‌های طولانی انتظار (نوبت‌دهی چندماهه) در کشورهای پیشرفته غربی، از وضعیت بسیار مطلوبی برخوردار است و می‌توان گفت ایران بهشت درمان دنیاست.

انتهای پیام/

لینک خبر در وبسایت tasnimnews

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *